Příprava čaje ostropestřce podléhá dlouholeté tradici. Někteří lidé ho nekonzumují jenom kvůli lahodné chuti, která má výraznou bylinkovou chuť. Jiní ho konzumují pro jeho léčebné účely. Čaj z ostropestřce má totiž i své výrazné léčivé účinky, které jsou blahodárné pro naše tělo. Používal se pro léčebné účely už v minulosti, ale využívá se tak do dnes. Ostropestřec mariánský pochází původně ze Středomoří, ale v dnešní době se pěstuje po celém světě. Aktivní složka ostropestřce je složena z flavonoidů, které jsou prospěšné našemu zdraví a jsou také silnými antioxidanty.
Čaj z ostropestřce se používá především pro podporu jater. Tato bylinka dokáže povzbudit jejich regeneraci a také ji chránit před vnějšími vlivy. Mezi další léčené účinky patří pozitivní vliv na vysokou hladinu cholesterolu, také na cukrovku druhého typu a na různé druhy otrav, například pomáhá při otravách houbami. Játra chrání mimo jiné také před cirhózou. Podle některých studiích také chrání před jistými typy rakoviny. Bylinka se používá i na podporu ledvin, při některých jiných onemocnění. Podporuje také náš imunitní systém, zejména pokud je oslabený nějakou předchozí nemocí.
A jak se takový čaj připravuje? Můžete ho připravit ze sušených bylinek, které necháte louhovat ve vroucí vodě. Taková je běžná příprava většiny bylinkových čajů. Ovšem podle některých názorů je lepší variantou připravit čaj z tekutého extraktu, jelikož se lépe rozpouští ve vodě. Sám ostropestřec ve vodě příliš rozpustný není. Tekutý extrakt se smíchá s vroucí vodou a tím se připraví lahodný čaj. Pro ochucení můžete použít klasické přísady, jako je cukr, med, čekankový sirup nebo třeba přidat více chuti pomocí citrónu.
Pozor, tento čaj by neměli konzumovat, pokud jste těhotná nebo kojíte. Výjimečně se objevují nežádoucí účinky, jako je průjem nebo nevolnosti.