Slyšeli jste o tom, že zelený čaj napomáhá efektivnímu hubnutí? Tyto informace se napříč Internetem šíří jako lavina, a tak bychom si ok tomuto tématu mohli připomenout některá fakta.
Katechiny EGCG – tato látka (epigalokatechin galát) je obsažena v listech čajovníku. Nejvíce jí obsahují zelené čaje, ale je ukryta i v čajích zčásti fermentovaných, tedy bílých. Katechiny jsou obecně považovány za redukční činidlo při snižování hmotnosti, protože mají příznivý vliv na metabolismus tukové tkáně. Katechiny jsou prospěšné i srdci a krevnímu oběhu a mají i antioxidační vlastnosti.
Zelený čaj na hubnutí skutečně můžeme použít, ale není to tak, že byste den co den vypili dva litry čajového odvaru, ládovali se kremrolemi a laskonkami a doplnili je vepřovým bůčkem s plzeňskou dvanáctkou a deseti houskovými knedlíky v očekávání, že z vašich původních sto deseti kilo zbude za dva měsíce sotva sedmdesát. Takto to opravdu nefunguje.
Zelený čaj je pouze pomocná síla, ale tu hlavní práci musíte na sobě odvést sami. Aneb jak se říká, bez práce nejsou koláče. Hubnutí musíte podpořit i jinak.
Bílá mouka a rafinovaný cukr – mnoho lidí se křižuje nad tím, když jim někdo nabídne hrst vlašských ořechů, protože obsahují velmi mnoho tuku, ale tuk není ve skutečnosti tím zásadním problémem vzniku nadváhy a obezity, naopak jej v přiměřeném množství potřebujeme například ke vstřebávání vitamínu A či vitamínu E. Největší podíl na vaší nadváze mají sacharidy v nevhodné formě, tedy v první řadě bílá mouka (bílý chléb, rohlíky, housky, vánočky, koblihy, dorty atd.) a také rafinovaný řepný cukr obsažený v různých pochutinách nebo i v některých nápojích. Bílou mouku nahrazujte striktně moukou celozrnnou, která obsahuje i mnoho vlákniny, a slazení cukrem omezujte a namísto cukrovinek si dopřejte více ovoce, ovocných šťáv a také čerstvé zeleniny.